Opp i høyden, inn i regnskogen

Onsdag var jeg på rafting i La Fortuna- Costa Rica, med fem andre fra gruppa. Det var en fantastisk fin elv, supervakre omgivelser og sol! Deilig å slippe våtdrakt, men adrenalinnivået var dessverre ikke det samme som hjemme i Norge og Sjoa. I og for seg skuffende siden Costa Rica skal være knallbra på rafting, men naturopplevelsen og været gjorde det verdt det.

Torsdag bestemte jeg og noen andre jenter oss for å gå til en veldig fin foss, La Fortuna waterfalls. Sju kilometer i vekslende sol og striregn – i oppoverbakke. Været i La Fortuna er helt på trynet! 
  EditPå veien var vi innom verkstedet til treskjærer Carlos. Han ble kjapt begeistra over at jeg var fra Norge, for stykket han arbeider på for tiden er dette trollet. Inspirasjonen hadde han først og fremst fått fra Canada, men jeg hadde et indre håp om at dette trollet er det som kappåt med Askeladden, siden det holder seg på magen. Litt kommunikasjonsproblemer gjorde det vanskelig å finne ut om trollet var fra noe spesielt eventyr.Til og med trærne leverer her i de frodige høydene i Costa Rica. Dette er herved bare kalt «vifte-tre».  
   For å komme ned til fossen etter å ha gått i alle oppoverbakkene, måtte vi gå hundrevis av trappetrinn.         Senere på dagen var jeg på en liten kaffeplantasje – først og fremst en plantasje for å demonstrere produksjonen. Dette er blomsten på kaffeplanta. Soon to be a bønne! De viste også tradisjonelt gårdsbruk på «kaffeturen». Ikke så veldig eksotisk med gris og høns for min del, jeg har tross alt vokst opp med det, men mange i gruppa var begeistra – som om de aldri hadde sett sånt før. 
    
     Avslutta turen med å drikke kaffe.  Etter en fire timer lang transportetappe fredag morgen til Monte Verde, satt Ellie (19) fra Australia og jeg et par timer på denne kaffebaren. Ellie var ferdig på highschool som 17-åringer, og er ferdigutdanna journalist til høsten. Ganske sprøtt at vi er like gamle.  Ganske annerledes solnedgang i Monte Verde.  På veien til Monte Verde. Vi er i underkant av 2000 meter over havet, det blåser som bare rakkern og er kaldt! Brr. Dette er en natur-og adrenalinfylt plass! I morgen, lørdag, skal jeg gå og gå og gå i ett av tre naturreservater her, før jeg skal slenge meg uti latinamerikans lengste zipline! Celina holder på å blåse bort der vi sitter og skal se solnedgang.

Costa Rica funfacts:

Det er sju aktive vulkaner her i Costa Rica. Den ene er i La Fortuna hvor jeg nå er, en liten by tidligere kalt El Burio. Etter et vulkanutbrudd fra vulkanen Arenal omkom omkring 80 mennesker – men ikke i El Burio! Derfor døpte de om byen sin til La Fortuna – The Lucky. 

 «Pura vida» er Costa Ricas motto. Det betyr «pure life», men brukes som et «hei», et «hade» eller «hvordan går det?». I det store og det hele sier man «pura vida» overalt og hele tida.

Costa Rica har ikke noe forsvar, og har ikke hatt det siden slutten av førtitallet. Etter et militærkupp ble militæret avskaffa, og den nye presidenten mente at folk i fred ikke trenger våpen. Pengene har i steden blitt brukt på utdanning og kultur, blant annet.

I Costa Rica ruller de ikke på r-en, i motsetning til de fleste andre spansktalende land. Ganske morsomt – det blir liksom spansk med amerikansk aksent.

Alle broer i Costa Rica har bare ett kjørefelt. De gamle broene blir bevart, og bygges det nye, har de fortsatt bare ett felt. Jeg ANER ikke hvorfor, men det er utrolig lite effektivt. Det vil altså si at det alltid er kø på en side av broen, mens bilene på den andre sida kjører over.

Costa Ricas valuta, colones, er de kuleste sedlene jeg noen gang har sett! De er fargerike og har bilder av dyr. Selvsagt er de også trykket opp på håndkler i grelle suvenirbutikker. 

 

Én tanke på “Opp i høyden, inn i regnskogen”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s